تشدید دوباره تزریق پول در بازار باز/ بانکها ۲۰۸ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی وام گرفتند
بانکها در آخرین عملیات بازار باز اردیبهشتماه، بار دیگر بخشی از وجوه مورد نیاز خود را از بانک مرکزی تامین کردند و تزریق پول در این بازار رکود شکست.
به گزارش تجارتنیوز، بانک مرکزی در راستای عملیات اجرایی سیاست پولی مربوط به هفته منتهی به 31 اردیبهشتماه ۱۴۰۳ تازهترین دادههای مربوط به عملیاتهای بازار باز و بازار بین بانکی را منتشر کرد.
دادههای موجود در این گزارش نشان میدهند مبلغ سفارشهای ارسالی بانک مرکزی در این هفته نیز افزایشی بوده و بار دیگر رکورد جدیدی در ارسال سفارشات و تزریق پول در بازار باز به ثبت رسیده است. بنا بر این دادهها، بانک مرکزی در این هفته نیز مانند هفتههای قبل، تمام وجوه مورد نیاز بانکها را تامین کرد.
اشتهای باز بانکها در بازار باز
بر اساس گزارش منتشرشده از سوی بانک مرکزی، ۲۳ بانک و موسسه اعتباری غیربانکی کشور، سفارشات خود را برای دریافت وجوه، به بانک مرکزی ارسال کردهاند. استمرار و افزایش این سفارشات نشاندهنده نیاز روزافزون بانکها به وجوه نقد است.
مبلغ کل این سفارشات برابر با ۲۰۸ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به هفته قبل با افزایش دو هزار میلیارد تومانی روبهرو شده است. بانک مرکزی هم به تقاضای بانکها و موسسات اعتباری پاسخ مثبت داده و همه این مبلغ را به بانکها پرداخت کرده است.
از سوی دیگر اما 207.2 هزار میلیارد تومان از پولی که بانکها پیش از این، از بانک مرکزی قرض گرفته بودند، در این هفته تسویه شد و به بانک مرکزی بازگشت.
استقراض 33 همتی بانکها در بازار بین بانکی
بخش دیگری از گزارش بانک مرکزی مربوط به عملیات بازار بین بانکی است که دادههای آن تحت عنوان اعتبارگیری قاعدهمند منتشر میشود. این عملیات به طور هفتگی و برای مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بین بانکی صورت میگیرد.
در هفته مورد بررسی سه بانک سفارشات خود را در این چارچوب به بانک مرکزی ارسال کردند که و بانک مرکزی نیز در پاسخ به این سفارشات، 33 هزار میلیارد تومان به آنها وام داد. رقم تسویهشده از سوی بانکها در طول این مدت نیز به 41.7 میلیارد تومان میرسد.
عملیات بازار باز چیست؟
عملیات بازار باز به اقدامی گفته میشود که طی آن، بانک مرکزی به خرید و فروش اوراق قرضه دولت در بازار آزاد میپردازد تا میزان پول موجود در سیستم بانکی را گسترش یا کاهش دهد. عملیات بازار باز یکی از مهمترین ابزارهای سیاست پولی است که بانکهای مرکزی برای تنظیم بازار پول از آن استفاده میکنند.
بانکها و موسسات اعتباری نیز میتوانند طی این عملیات، با وثیقه گذاشتن اوراق قرضهای که در اختیار دارند، از بانک مرکزی وجوه نقد دریافت کنند. سپس این بانکها باید در موعد سررسید، اصل مبلغ و بهره آن را به بانک مرکزی پس دهند که به این بهره، نرخ توافق بازخرید هم گفته میشود.