هوش مصنوعی مقصد همه ماست/ تبعات عقب ماندگی از انقلاب صنعتی نباید تکرار شوند!
امروزه توسعه و سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی یک ضرورت است. توجه نداشتن به چنین حوزهای میتواند تبعات سنگینی برای هر جامعهای داشته باشد. هوش مصنوعی ابزاریست که دگرگونیهای فراوانی در پی خود خواهد آورد. امروزه مرحله بلوغ هوش مصنوعی سپری شده و در بدو شکوفایی آن هستیم. نفوذ این ابزار به تمام صنایع و اجزا و سطوح یک جامعه محرز است.
هوش مصنوعی دیگر یک انتخاب نیست. اشکال نظامی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی و اجتماعی بهزودی بر اساس این ابزار دگرگونساز پایهگذاری خواهد شد. قوانین تغییر بسیاری خواهند داشت و جرایم متحول خواهند شد. منظور از تحول، در تمام ابعاد بشریست.
پوریا حداد کارشناس هوش مصنوعی و مدیرعامل فیلاگر در مصاحبه اختصاصی با تجارتنیوز در رابطه با جهان آینده و از فرصتهای سرمایهگذاری و مدلهای توسعه گفت.
هوش مصنوعی دیگر یک انتخاب نیست
هوش مصنوعی دیگر یک انتخاب نیست. اشکال نظامی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی و اجتماعی بهزودی بر اساس این ابزار دگرگونساز پایهگذاری خواهد شد. قوانین تغییر بسیاری خواهند داشت و جرایم متحول خواهند شد. منظور از تحول، در تمام ابعاد بشریست. حداد در اینباره گفت:
دیگر زمان آن گذشته که با به این فکر کنیم که آیا میخواهیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم یا خیر. این مقصدیست که برای همه تعریف شده و همه باید به این سمت حرکت کنند که از هوش مصنوعی در امور خود استفاده کنند.
عدم توسعه هوش مصنوعی باعث عقبماندگی میشود
هوش مصنوعی همان ابزار انقلابیست که صنایع را دگرگون و جهان را تحت تاثیر خود خواهد گرفت. اتفاقی که از نظر تاریخی شباهتهایی با انقلاب صنعتی دارد. توسعهای که کشورهای پیشران را به قدرتهای اقتصادی دوران پس از آن تبدیل کرد و استعمار را برای کشورهای عقب افتاده از این جریان در پی داشت.
پوریا حداد کارشناس حوزه هوش مصنوعی نظر خود را درباره ضرورت توسعه صنعت هوش مصنوعی چنین بیان کرد:
زمانی که کامپیوترها و تکنولوژی رشد کرد و انقلاب سوم صنعتی رقم خورد، کشورهایی که نتواستند خود را در این حوزه توسعه دهند، تبدیل به کشورهای جهان سوم شدند. حالا میتوان هر اسمی روی آن گذاشت. ما فرصت استفاده از تکنولوژی مربوط به هوش مصنوعی را داریم.
او در این مورد که ایران فرصت و شرایط توسعه و استفاده از ظرفیتهای فناوری هوش مصنوعی را دارد افزود:
ما زیرساختها داریم و شرایط مهیاست. هرچند که ابعاد حجم و شکل سرمایهگذاری در ایران به اندازه دیگر کشورهایی که در این حوزه پیشران هستند کمتر هستند. ما سازمان ملی هوش مصنوعی در کشور داریم اما همچنان مجموعهها خصوصی نمیتوانند به خوبی از سرمایه موجود برای استفاده در حوزههای تخصصی خود استفاده کنند. این مساله ممکن است کشور را در بخشهایی عقب بیاندازد. اگر بودجهای که دولت در این زمینه در نظر گرفته به بخشهای خصوصی برسد میتوان اتفاقات خوبی را پیشبینی کرد.
میتوان از مدل توسعه چینی استفاده کرد
افکار عمومی بیشتر با تصور لفظ هوش مصنوعی، به مدلهایی مانند ChatGPT یا Gemini میرسند. در صورتی که در شرق دور توسعهدهنگان چینی هوش مصنوعی توانستهاند به دستاوردهای چشمگیری دست پیدا کنند و به نظر میرسد در نوع خود از قدرت بالایی برخوردارند.
حداد در انتهای صحبت خود به مدلهایی اشاره کرد که برای توسعه به شکل موفق امتحان خود را پس دادهاند. او در اشاره به صنعت هوش مصنوعی چین گفت:
چین هم مثل کشور ما درگیر تحریمهاست و GPUهای پیشرفته جدید را نمیتواند داشته باشد. چین تواسنته با هزینه بسیار پایینتری چتباتهای قدرتمندی را ارائه بدهد. مثلا نسخه ChatGPT 4 با هزینه صد میلیون دلاری آموزش و نسخهای که در آینده عرضه خواهد شد یعنی ChatGPT 5 با یک میلیارد دلار؛ در صورتی که مدل چینی AI O one با هزینه مثلا 3 میلیون لار توانسته به نتایج خوبی برسد. به نظرم این یک مدل موفق است که باید از تجربیات آن استفاده کرد و آن را در ایران پیاده کرد.
اخبار حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه علم و فناوری تجارتنیوز بخوانید.
منبع تجارت نیوز