درد پریود برای بسیاری از زنان بخش سخت و چالش برانگیز چرخه قاعدگی است. اما خوشبختانه، چندین درمان خانگی وجود دارد که به کاهش درد پریود کمک می کند. برخی از این روش ها مانند گرما درمانی، ماساژ درمانی، رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم حتی می توانند در تسکین درد پریود موثرتر از مسکن ها باشند.
همچنین دمنوش های گیاهی مانند چای بابونه، رازیانه، دارچین و … با داشتن خواص ضد التهابی به کاهش انقباضات رحمی کمک می کند. از طرفی مصرف قرص های مکمل مانند ویتامین E، منیزیم، ویتامین B-6، ویتامین B-1 و کلسیم نیز در درمان دردهای قاعدگی بسیار موثر است.
علت درد پریود
به گزارش پایگاه خبری تیترچی؛ حدود 60 درصد از زنان در طول دوره قاعدگی خود احساس درد و گرفتگی در قسمت تحتانی شکم، پشت و ران می کنند. در واقع، چرخه قاعدگی زنان، هر ماه رحم را برای بارداری احتمالی آماده می کند. اگر لقاح اسپرم و تخمک انجام نشود، دیواره رحم از بین رفته و پریود می شود.
درد قاعدگی در اثر انقباضات دیواره رحم تحت تاثیر هورمون پروستاگلاندین ایجاد می شود. ترشح این هورمون در طول دوره افزایش می یابد و باعث کاهش جریان خون به رحم، انقباضات شدید و حساس شدن گیرنده های درد می شود.
علاوه بر دل درد، بسیاری از زنان علائمی مانند حالت تهوع، نوسانات خلقی، خستگی، درد استخوان، سردرد، مشکلات گوارشی، حساس شدن سینه ها و آکنه های پوستی را در دوران قاعدگی تجربه می کنند. شدت درد پریود در زنان از خفیف تا متوسط متفاوت است. اما درد نباید آنقدر شدید باشد که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند.
بیماریهای التهابی لگن (PID)
آندومتریوز
کیست تخمدان
فیبروم
تنگی دهانه رحم
آدنومیوز
همچنین سیگار کشیدن، استرس، پریود نامنظم و خونریزی شدید باعث افزایش درد پریود می شود. همچنین درد قاعدگی در دختران در افرادی که قبل از 11 سالگی به بلوغ رسیده اند شدیدتر است.
بهتر است بدانید داشتن سبک زندگی سالم و چند راهکار برای کاهش سریع درد پریود در خانه بسیار موثر است. در ادامه به بررسی روش های درمان درد پریود می پردازیم.
کاهش درد پریودی
مقابله با علائم قاعدگی یکی از چالش های ماهانه دشوار زنان است. اما خوشبختانه، درمانهای خانگی زیادی برای کاهش سریع درد پریود وجود دارد. توجه داشته باشید که این روش ها برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط پریود موثر هستند. اگر درد زیاد همراه با علائم دیگر مانند خونریزی شدید و لکه بینی غیرطبیعی بین قاعدگی دارید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
ماساژدرمانی
ماساژ درمانی به ویژه با روغن های معطر مانند اسطوخودوس، نعناع، گل رز و رازیانه در کاهش دردهای قاعدگی بسیار موثر است. در واقع ماساژ با افزایش خون رسانی به رحم، شدت انقباضات را کاهش می دهد. همچنین روغن های معطر خاصیت آرامش بخشی دارند و به کاهش استرس و اضطراب در این دوران کمک می کنند. لازم به ذکر است که ماساژ در تسکین دردهای ناشی از آندومتریوز نیز موثر است.
گرمادرمانی
گرما درمانی روشی رایج برای کاهش درد پریود است که به اندازه داروهای مسکن موثر است. برای افزایش جریان خون در این نواحی و کاهش شدت انقباضات می توانید کیسه آب گرم یا حوله داغ را روی شکم و پشت قرار دهید. دوش آب گرم نیز می تواند به تسکین درد کمک کند.
آگاهی از سیکل قاعدگی
یکی از مهم ترین اقدامات برای مدیریت بهتر علائم پریود، آگاهی از چرخه قاعدگی است. در واقع، پیش بینی تاریخ پریود و PMS به درک بهتر بدن و علائم در این دوره کمک می کند. در این صورت می توانید با مراقبت های لازم قبل از شروع پریود درد خود را کاهش دهید. همچنین می توانید طبق سیکل قاعدگی برای کار و استراحت خود برنامه ریزی کنید و کارهایی که نیاز به انرژی بیشتری دارند را به بعد از پریود و PMS موکول کنید.
برنامه Impo به شما کمک می کند چرخه قاعدگی خود را پیگیری کنید. این برنامه تاریخ شروع و پایان پریود، PM و دوره تخمک گذاری شما را تعیین می کند. همچنین، ایمپو به شما یادآوری میکند که با ارسال پیامهای شخصی مراقبت از خود و توصیههایی برای کاهش درد پریود، سلامت خود را در اولویت قرار دهید.
قرصهای مسکن
مسکن هایی مانند ایبوپروفن با تاثیر بر تولید پروستاگلاندین باعث کاهش سریع درد پریود می شوند. می توانید این قرص ها را به محض شروع درد یا قبل از آن مصرف کنید. در صورت داشتن درد شدید می توانید با تجویز پزشک از داروهای قوی تری استفاده کنید.
ورزش منظم
اگرچه ورزش در دوران قاعدگی آسان نیست، اما به اندازه کافی در درمان درد پریود موثر است که نیاز شما را به مسکن برطرف می کند. در واقع ورزش های سبک مانند پیاده روی و یوگا با افزایش ترشح اندورفین و کمک به تعادل هورمون های جنسی، علائم پریود را کاهش می دهند.
رژیم غذایی مناسب
اجتناب از موارد زیر در دوران قاعدگی می تواند به کاهش نفخ و دردهای قاعدگی کمک کند:
کافئین
الکل
غذاهای شور و شیرین
غذاهای فراوری شده و کنسروها
غذاهای چرب
همچنین، افزودن موارد زیر به رژیم غذایی میتواند به تعادل هورمونها و کاهش درد پریود کمک زیادی کند:
سبزیها و میوهها
افزایش نوشیدن آب و مایعات
غذاهای حاوی اسیدهای چرب مفید مانند ماهی سالمون، آجیل و تخم کتان
غذاهای حاوی کلسیم مانند لبنیات، دانه کنجد و سبزیجات برگ سبز
غذاهای حاوی بور مانند آووکادوها، کره بادامزمینی، آلو، نخود و موز
شکلات تلخ
دمنوش برای درد قاعدگی
برخی از گیاهان مانند زنجبیل، دارچین، رازیانه، شوید و زردچوبه دارای خواص ضد التهابی هستند و می توانند به کاهش درد پریود کمک کنند. می توانید این مواد را به غذای خود اضافه کنید یا به عنوان چای مصرف کنید.
همچنین دمنوش های گیاهی گرم مانند چای بابونه و پوست درخت کاج به کاهش انقباضات رحم در دوران قاعدگی کمک می کند.
قرصهای مکمل و ویتامین
مصرف قرص های مکمل و ویتامین ها در طول دوره قاعدگی می تواند به تسکین درد پریود کمک کند. پیشنهاد می کنیم برخی از مکمل های زیر را تحت نظر پزشک به برنامه روزانه خود اضافه کنید:
کلسیم
منیزیم
ویتامین B-6
ویتامین B-1
ویتامین E
اسیدهای چرب امگا 3
حرف آخر
اکثر خانم ها در طول دوره قاعدگی در ناحیه کمر، پایین شکم و ران ها احساس درد می کنند. در واقع، در طی دوره، هورمون پروستاگلاندین ترشح می شود. این هورمون باعث انقباضات رحمی، کاهش جریان خون به رحم و حساستر شدن گیرندههای درد میشود. خوشبختانه راه حل های زیادی وجود دارد که به کاهش درد پریود کمک می کند.
ماساژ درمانی، گرما درمانی، ارگاسم، ورزش منظم، رژیم غذایی مناسب و روش های هورمونی پیشگیری از بارداری در تسکین درد موثر است. همچنین مصرف مسکن ها و برخی مکمل ها مانند منیزیم تاثیر زیادی در کاهش درد دارد. مقدار کمی دمنوش های گیاهی مانند دمنوش بابونه، دارچین و غیره راه حل موثر دیگری است.