ارز دیجیتال

رونمایی از سند امنیتی هوش مصنوعی آمریکا: ضربه به بلندپروازی‌های بن‌سلمان و بن‌زاید؟

اکوایران: آمریکا از نخستین سند امنیت ملی خود در زمینه هوش مصنوعی رونمایی کرده است. این سند که یک نقشه راه برای مدیریت این فناوری را ارائه می‌دهد، می‌تواند پیامدهایی برای جاه‌طلبی‌های کشورهای خلیج فارس به‌ویژه امارات متحده عربی در زمینه هوش مصنوعی داشته باشد.

به گزارش اکوایران، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، در روزهای اخیر نخستین سند رسمی امنیت ملی ایالات متحده در رابطه با استفاده از هوش مصنوعی را صادر کرد که یک نقشه راه برای مدیریت این فناوری را ارائه می‌دهد و می‌تواند پیامدهایی برای کشورهای خلیج فارس به‌ویژه امارات متحده عربی داشته باشد.

به نوشته المانیتور، این سند رسمی رهنمودهای بیشتری مبنی بر بهره‌ بردن صحیح‌تر از مدل‌های هوش مصنوعی و فناوری‌های مجهز شده به هوش مصنوعی ارائه می‌کند اما در عین حال به تشریح چندین هدف در رابطه با رقابت جهانی در زمینه این فناوری می‌پردازد؛ از همکاری با متحدان برای حفاظت از ریسک‌های این تکنولوژی گرفته تا الزامات بومی‌سازی داده‌ها.

محمد سلیمان، مدیر فناوری‌های استراتژیک و برنامه امنیت سایبری موسسه خاورمیانه، گفت: «این سند رسمی امنیت ملی نشانه روشنی است که واشنگتن به‌طور فعال کنترل صادرات را برای حفاظت از مالکیت معنوی خود به کار خواهد گرفت.»

او افزود: «هدف، حفظ رهبری هوش مصنوعی و جلوگیری از هر گونه راهیابی این فناوری به کشورهای دیگر به‌ویژه چین است. این امر برای امارات متحده عربی و عربستان سعودی پیامدهایی دارد زیرا آن‌ها به دنبال تراشه‌های پیشرفته برای پیشبرد جاه‌طلبی‌های هوش مصنوعی خود هستند.»

مقامات ارشد دولت آمریکا اعلام کردند که طبق این سند رسمی، پنتاگون و آژانس‌های اطلاعاتی به‌سوی استفاده از قدرتمندترین سیستم‌های هوش مصنوعی هدایت خواهند شد، در حالیکه حفاظت از این فناوری برای محدود کردن رقابت از سوی چین و دیگر رقبا در دستور کار قرار می‌گیرد.

طبق بیانیه کاخ سفید، این سند تضمین خواهد کرد که 1) ایالات متحده در توسعه هوش مصنوعی ایمن و قابل اعتماد در جهان، پیشرو باشد. 2) استفاده از فناوری‌های پیشرفته هوش مصنوعی برای پیشبرد مأموریت امنیت ملی دولت آمریکا. 3) توسعه اجماع بین‌المللی و حکمرانی در مورد هوش مصنوعی.

سند رسمی امنیت ملی آمریکا خواستار آن است که سیستم‌های هوش مصنوعی تنها به روش‌هایی توسعه یابند که «همسو با ارزش‌های دموکراتیک باشند».

سلیمان با اشاره به مذاکرات امارات با شرکت TSMC تایوان و سامسونگ برای راه‌اندازی تأسیسات تولید تراشه که نشان‌دهنده علاقه فزاینده به تولید نیمه رساناها در منطقه است، گفت: «این سند امنیت ملی آمریکا بر نیاز به تنوع در زنجیره تأمین تراشه تأکید کرده است. خلیج فارس با آرمان‌های دیجیتالی و انعطاف‌پذیری مالی‌اش، می‌تواند خود را به‌عنوان ستون مرکزی تلاش‌های واشنگتن برای تنوع بخشیدن به تولید تراشه در جهت آماده‌ شدن برای یک حادثه احتمالی برای تایوان و از دست رفتن احتمالی تولیدات TSMC در جزیره تایوان قرار دهد.»

ezgif.com-webp-to-jpg-converter (33)

همکاری 1/5 میلیارد دلاری میان شرکت مایکروسافت و شرکت هوش مصنوعی امارات موسوم به G42

پیشروی ابوظبی در زمینه هوش مصنوعی

امارات متحده عربی در ماه‌های اخیر روابط خود با ایالات متحده در زمینه هوش مصنوعی را تقویت کرده است.

زمانی که شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، در ماه سپتامبر به واشنگتن سفر کرد، ایالات متحده و این کشور حوزه خلیج فارس موافقت کردند تا به معرفی توافق‌های رسمی‌ مرتبط با همکاری در زمینه هوش مصنوعی میان دو کشور بپردازند.

همزمان با این بازدیدها، موجی از توافق‌نامه‌ها اعلام شده است. برجسته‌ترین آن‌ها در ماه آوریل به نتیجه رسید، یعنی زمانی که شرکت مایکروسافت، 1/5 میلیارد دلار در شرکت هوش مصنوعی G42 امارات سرمایه‌گذاری کرد. گزارش‌ها حاکی از آن است که این توافق مشروط به این بود که این شرکت اماراتی به دلیل نگرانی از انتقال تکنولوژی به پکن، از همکاری با چین فاصله گرفته و به فناوری آمریکایی تکیه کند. بر اساس این توافق، G42 به برخی از پیشرفته‌ترین شرکت‌های هوش مصنوعی در سیلیکون ولی، از جمله انویدیا و AMG در زمینه ریزتراشه‌ها دسترسی خواهد داشت. این قرارداد به مایکروسافت مسیر سریع‌تری برای دسترسی به بازارهای کلیدی در جنوب جهانی با حمایت یک شرکت اماراتی ارائه می‌دهد.

با وجود اطمینان‌هایی که مقامات امارات و G42 داده‌اند، دولت بایدن نسبت به این معامله مردد است، همان‌طور که چندین گزارش نیز از این موضوع حکایت دارد. گزارشی از بلومبرگ در تاریخ 15 اکتبر بیان کرد که وزارت بازرگانی ایالات متحده ممکن است صادرات ریزتراشه‌های مرتبط با هوش مصنوعی به امارات و سایر کشورها را محدود کند. همچنین یک افشاگری که در تاریخ 2 جولای توسط یک منبع خبری گزارش شد، نشان داد که دولت بایدن به‌طور مخفیانه در حال بررسی مجوزهای پیشنهاد شده توسط مایکروسافت برای توافق G42 است تا از مشکلات امنیتی احتمالی آگاه شود.

اکنون با انتشار سند رسمی امنیت ملی آمریکا و رسمی شدن این مسیر سیاستی در واشنگتن، پیچیدگی جدیدی به این رابطه اضافه شده است.

سلیمان اعلام کرده: «تأمین مشارکت‌های فناورانه تنها یک موضوع تجاری یا بازرگانی نیست، بلکه یک ضرورت ژئوپلیتیکی و امنیت ملی است. این امر نیازمند گفت‌وگوهای فعال و توافق‌های خاص با واشنگتن است که مستقیما به نگرانی‌های ایالات متحده پاسخ دهد.»

دیویانش کاوشیک، نایب رئیس Beacon Global Strategies، یک شرکت مشاوره استراتژیک متخصص در سیاست عمومی جهانی و فناوری‌های نوظهور، به المانیتور گفت: «همانطور که ایالات متحده رهبری خود را در مدیریت و توسعه هوش مصنوعی تقویت می‌کند، کشورهایی که به دنبال همکاری نزدیک با آمریکا هستند، می‌توانند به‌طور بالقوه از همکاری عمیق‌تر در زمینه ایمنی، امنیت و زیرساخت هوش مصنوعی بهره‌مند شوند.»

بایدن بن سلمان

او هشدار داد که از این کشورها از جمله کشورهای خلیج فارس، انتظار می‌رود در زمینه استانداردها، مقررات و استفاده‌های اخلاقی از هوش مصنوعی شامل حفاظت از حقوق بشر و اطمینان حاصل کردن از این موضوع که هوش مصنوعی در بخش‌های حیاتی به شکل مسئولانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، با واشنگتن همسو باشند. او افزود: «این موضوع به کشورهای خلیج فارس فرصت می‌دهد تا نقش خود را به‌عنوان قطب‌های فناوری در منطقه تقویت کنند، در حالیکه به استاندارهای بین‌المللی که توسط آمریکا و متحدانش شکل گرفته، پایبند هستند.»

به گفته الکسیس سِرفاتی، مدیر حوزه ژئوتکنولوژی در گروه اوراسیا، این سند رسمی جدید عمدتا برای مصرف داخلی و مختص دولت ایالات متحده تهیه شده است. او به المانیتور می‌گوید: «سیاست‌های موجود در این سند رسمی جدید، تأثیری بر ارسال تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی به امارات نخواهد داشت.» او همچنین اشاره کرد که قراردادهای جدید با انویدیا و احتمالا با TSMC و سامسونگ، یک پیروزی بزرگ برای ابوظبی به شمار می‌رود و احتمالا ایالات متحده از آن به‌عنوان راهی برای متقاعد کردن سایر متحدان در خلیج فارس، به‌ویژه عربستان سعودی، برای برداشتن گام‌های مشخص به سمت دوری از فناوری چینی استفاده خواهد کرد.

نگاهی دقیق‌تر

در ایجاد رهبری امنیت ملی در حوزه هوش مصنوعی، سند رسمی امنیت ملی آمریکا تأکید دارد که دولت این کشور باید «زمینه‌ساز چشم‌انداز پایدار و مسئولانه‌ای برای حاکمیت بین‌المللی هوش مصنوعی» باشد، علاوه بر حفاظت از حقوق اساسی، ایمنی و مسائل دیگر. این رویکرد شامل «نقش فعال در جهت‌دهی به استانداردها و نهادهای جهانی هوش مصنوعی» خواهد بود.

این سند رسمی همچنین تأکید می‌کند که شبکه متحدان و شرکای آمریکا «مزیت‌های قابل توجهی» نسبت به رقبا دارد و بر نیاز به «سرمایه‌گذاری و توانمندسازی فعالانه» توسعه و بهره‌برداری مشترک از قابلیت‌های هوش مصنوعی با برخی از متحدان و شرکا تأکید می‌کند.

متن این سند رسمی همچنین اشاره می‌کند که «دولت‌های خارجی تقریبا به‌طور قطع به‌دنبال دستیابی و استفاده از نتایج نوآوری‌های هوش مصنوعی در ایالات متحده برای اهداف امنیت ملی خود هستند» و تکنیک‌های خاصی که توسط رقبا استفاده می‌شود، از جمله همکاری‌های پژوهشی، طرح‌های سرمایه‌گذاری، تهدیدات داخلی و جاسوسی سایبری پیشرفته را مورد توجه قرار داده است.

همچنین این سند هشدار داده که بازیگران خارجی ممکن است با استفاده از روش‌هایی مانند انتقال فناوری و الزام به بومی‌سازی داده‌ها، به مالکیت فکری آمریکا دست یابند و در آن بر نیاز به محافظت در برابر خطرات مرتبط تأکید شده است.

در میان اهداف متعدد، این سند رسمی خاطرنشان می‌کند که دولت آمریکا باید به ایجاد چارچوبی برای پیشبرد حاکمیت بین‌المللی هوش مصنوعی در «همکاری با طیف گسترده‌ای از متحدان و شرکا» ادامه دهد. طبق این سند رسمی، وزارت دفاع آمریکا طی 50 روز آینده امکان‌سنجی پیشرفت، افزایش و ارتقاء توسعه مشترک و استفاده از هوش مصنوعی و دارایی‌های مرتبط با هوش مصنوعی با برخی از متحدان و شرکا را ارزیابی می‌کند.

منبع اکو ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا