۵۰ درصد اینترنت کشور از فیلترشکنها رد میشود
در حال حاضر بالغ بر ۵۰ درصد اینترنت کشور از VPN رد میشود که علاوه بر کندی دسترسی کاربران به اینترنت، منجر به آلودگی دستگاهها و ایجاد مشکلات دیگر شده است.
به گزارش اکوایران، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت اعلام کرد که در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد ترافیک اینترنتی کشور از طریق فیلترشکن (VPN) عبور میکند که این امر باعث کندی سرعت دسترسی کاربران به اینترنت و ایجاد مشکلات مختلف شده است.
بهزاد اکبری در گفتوگو با پیوست، علت کندی اینترنت را مشکلات شبکه اپراتورها، قدیمی بودن تجهیزات وایفای خانگی و اشباعشدن لینکهای بین استانی عنوان و اشاره کرد که استفاده گسترده از فیلترشکن یکی از عوامل اصلی کُندی سرعت است.
او همچنین به مشکلات دیگری که ناشی از استفاده از فیلترشکنها برای شبکه و کاربران است، اشاره کرده و گفت: «دستگاههای ایرانی بهشدت آلوده به بدافزار هستند. این آلودگیها به دلیل نصب فیلترشکنهای ناایمن و متعدد رخ میدهند».
اکبری توضیح داد که این آلودگی باعث شکلگیری تعداد زیادی باتفول میشود که در دست مهاجمان خارجی قرار دارد و از آنها برای حملات سایبری داخلی و خارجی استفاده میشود.
مدیرعامل زیرساخت ادامه داد: «به دلیل این آلودگیها، روزانه حجم زیادی از حملات از سوی شبکه ما به خارج از کشور صورت میگیرد که باعث شده برخی از سرویسدهندگان خارجی، آدرسهای IP ایرانی را در لیست سیاه قرار دهند». این مسئله موجب مسدود شدن ترافیک IPهای ایرانی برای بسیاری از سرویسها شده است.
او افزود: «مجموعاً حدود ۳۰ درصد از آدرسهای اینترنتی دنیا برای کاربران ایرانی در دسترس نیست که از این مقدار، بیش از ۲۰ درصد آن به علت آلودگیهای موجود و تحریمها است. سهم فیلترینگ در این محدودیتها کمتر از ۱۰ درصد برآورد میشود». به عبارت دیگر، برای هر کاربر ایرانی، از هر سه دامنه اینترنتی، یکی از آنها غیرقابل دسترس است.
افت ۵۰ درصدی ترافیک بینالمللی
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت پهنای باند اینترنت کشور را حدود ۱۰.۵ ترابیت در ثانیه اعلام کرد و گفت که مصرف ترافیک بینالملل در ساعات پیک بهطور معمول بین ۶ تا ۷ ترابیت بر ثانیه است.
به گفته او، ترافیک اینترنت کشور سالانه با نرخ رشد ۳۰ درصدی مواجه بود، اما در سال ۱۴۰۱ به دلیل اعمال محدودیتهای جدید، شاهد کاهش ناگهانی ۵۰ درصدی در این ترافیک بودیم. هرچند که این روند پس از مدتی به آرامی به حالت قبلی بازگشت، اما هنوز به میزان ترافیک پیش از اعمال محدودیتها نرسیدهایم. اکبری تاکید کرد که از آغاز به کار دولت سیزدهم، ترافیک اینترنت کشور ۱۷ درصد افزایش یافته است.
در خصوص ترافیک داخلی، اکبری نیز گفت که در ساعات پیک، حدود سه و نیم ترابیت بر ثانیه ترافیک داخلی در مرکز تبادل ترافیک تهران مبادله میشود. همچنین ترافیک مربوط به محتوا و خدمات میزبانیشده در شبکههای خود اپراتورها نیز باید به این میزان اضافه شود.
او همچنین به سهم پیامرسانهای داخلی اشاره کرد و گفت که در ساعت پیک، حدود ۳۰۰ گیگابیت بر ثانیه ترافیک به این پیامرسانها اختصاص دارد.
رفع فیلتر و اختلال شبکه
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با اشاره به نگرانیها درباره اختلال در شبکه اپراتورها در صورت برداشتن فیلترینگ، گفت که در کوتاهمدت ممکن است مشکلاتی ایجاد شود، اما برنامهریزیها باید بلندمدت و با توجه به رشد اکوسیستم دیجیتال کشور باشد.
او افزود که در سال ۱۴۰۱، سرانه مصرف ترافیک در ایران حدود ۲۳ کیلوبیت بر ثانیه بود، در حالی که میانگین جهانی حدود ۵۵ کیلوبیت و در کشورهای توسعهیافته بیش از ۲۰۰ کیلوبیت بر ثانیه بود.
اکبری پیشبینی کرد در صورت رفع فیلتر پلتفرمهای خارجی، ترافیک کشور حداقل ۳۰ درصد افزایش خواهد داشت.
منبع اکو ایران