فرهنگ و هنر

«پایتخت ۷» به بن بست خورد؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، تاکنون ۱۱قسمت از سریال پایتخت پخش شده اما دیگر از یک مجموعه با نشاط و خاطره‌انگیز نشانی باقی نمانده است. آنچه سری هفتم «پایتخت» از آن رنج می‌برد ضعف اساسی فیلم‌نامه است. پس از درگذشت خشایار الوند، نویسنده فصل‌های پیشین، ضعف در قصه‌پردازی به مشکل اساسی پایتخت تبدیل شد. خشایار الوند با درک دقیق از ساختار درام و تسلط بر طنز موقعیت داستان جذابی خلق می‌کرد که مخاطب با شور و هیجان و علاقه دنبالش می‌کرد.

به گزارش دنیای اقتصاد، پس از مرگ او روند روایت سریال به‌تدریج افت کرد و بسیاری از شخصیت‌ها در دام تکرار افتادند و حالا این ضعف بزرگ در فصل هفتم بیشتر از همیشه خودش را نشان داده است.

قصه‌پردازی نامنسجم، خرده‌ پیرنگ‌های بی‌سرانجام و گره‌های روایی بی منطق و… باعث شده است این مجموعه دیگر جذابیت‌های سابق را نداشته و در بن‌بست گرفتار باشد در فصل‌های قبلی شخصیت‌ها آرام آرام و در طول زمان رشد می‌کردند و قابلیت‌هایشان را نشان می‌دادند؛ ولی حالا از یک طرف چند چهره مهم و کلیدی از این مجموعه جدا شدند و از طرفی باقی شخصیت‌ها به ورطه تکرار رسیده‌اند. شوخی‌های نقی، سادگی ارسطو، موقعیت پا در هوای رحمت، دلشوره‌های منطقی هما و تکه‌کلام‌های فهمیه دیگر جذابیت به وجود نمی‌آورد. البته برخی نیز معتقدند فقدان نقد اجتماعی یکی از مهم‌ترین آسیب‌های این مجموعه در سری جدید است. سایت نور نیوز نوشته یکی از دلایل موفقیت «پایتخت» در سال‌های نخست، ارتباط قوی آن با مسائل اجتماعی و فرهنگی زمان خود بود؛ اما در فصل هفتم، این ارتباط تا حد زیادی از بین رفته و بیشتر شبیه به بازخوانی خاطرات قدیمی است تا یک اثر زنده و پویا. فقدان سوژه‌های تازه، استفاده از الگوهای امتحان‌شده و تلاش برای زنده نگه داشتن روح گذشته، همگی باعث شده‌اند تا «پایتخت ۷» نتواند به یک روایت معاصر و مرتبط با دغدغه‌های امروز جامعه تبدیل شود.

سایت فرارو نیز در مطلبی نوشته «پایتخت» همیشه نگاهی فوق‌العاده ریزبینانه و درست به جزئیات رفتاری و گفتاری و عادت‌های زیستی مردمان خطه سرسبز مازندران داشت. به‌عنوان نمونه‌ از فرش‌هایی که اتاق‌ها را می‌پوشاند گرفته تا گل‌های مصنوعی که در اتاق‌ها دیده می‌شد دست به دست هم می‌دادند تا جزئیات سریال بیشتر به چشم بیاید و حال و هوای مازندران را برای مخاطب تداعی کند؛ اما فصل جدید نشانی از فصول گذشته اش ندارد و انگار سریال در تهران می‌گذرد و بازیگران هم دیگر نای اجرای شخصیت‌هایشان را ندارند و انگار هیچ‌کس در حد و اندازه خودش نیست. انتقادهای محتوایی در حالی ادامه دارد که هنوز این مجموعه به پایان نرسیده و بر اساس آمارها پر مخاطب‌ترین برنامه تلویزیون بوده و با ثبت بیش از ۱۵میلیون بازدید برای هفت قسمت ابتدایی در تلوبیون، رکوردی بی‌سابقه در تماشای آنلاین محتوای نمایشی به ثبت رسانده است. با این حال پخش این مجموعه از نخستین قسمت حاشیه‌های زیادی هم داشته که مهم‌ترینش با بازسازی کمیک یک روان‌شناس مشهور به‌وجود آمد و سیلی از انتقادها را برانگیخت. 

رئیس سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره در نامه‌ای اعتراضی به رئیس سازمان صداوسیما نوشت آنچه اخیرا در سریال «پایتخت ۷» که از شبکه یک سیما در حال پخش است با هیچ‌کدام از اصول و مبانی درمانگری هماهنگی ندارد. در این نامه آمده است تهیه سریال طنز و ایجاد فضای شاد و بانشاط برای مردم کشورمان از ارزش بالایی برخوردار است؛ ولی طنز نباید عاملی در جهت تخریب رشته علمی روان‌شناسی که از حساسیت و ظرافت بسیار بالایی مثل خود روان برخوردار است، شود و اعتماد عمومی در مراجعه به روان‌شناسان را سلب کند.

حاشیه مهم دیگری که این مجموعه به وجود آورد مربوط به حجم بالای آگهی‌های این مجموعه است.

این موضوع اعتراض مخاطبان سریال را به‌وجود آورد و سایت تابناک در گزارشی نوشت این حجم از تبلیغات مستقیم و غیر مستقیم این سوال را پیش می‌آورد که بودجه صداوسیما خرج چه اقداماتی می‌شود که حتی برای ساخت سریال نوروزی نیز روی درآمد تبلیغاتی آن حساب کرده‌اند و یحتمل به عوامل گفته‌اند هزینه سریال را خودتان با تبلیغ تامین کنید. یکی دیگر از حاشیه‌های به‌وجودآمده پیرامون این سریال مربوط به یک گراز است که در قسمت اول پایتخت ۷ به نقی معمولی حمله می‌کند. پس از پخش این صحنه، گروهی از کاربران فضای مجازی به شیوه نگهداری گراز اعتراض کرده و آن را مصداق «حیوان آزاری» عنوان کردند. این انتقادها به‌دلیل رفتارهای نادرست و غیرانسانی با حیوانات در برخی صحنه‌ها بوده است. کاربران خواستار اصلاح روش‌های نگهداری و رفتار با حیوانات در پشت صحنه‌ها شدند تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.

۲۴۴۵۷

خبرآنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا