مجید رضائیان: نمایشگاه کتاب «پذیرش قانون کپی رایت» را فراهم کند
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مجید رضائیان، روزنامهنگار، استاد دانشگاه و نویسنده حوزه روزنامهنگاری و رسانه در گفتوگو با ایبنا، برپایی سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه را از سه زاویه بررسی کرد: در برپایی این نمایشگاه سه نکته مهم «کپیرایت»، «نمایشگاههای تخصصی» و «اختصاص بودجه با هدف حمایت از ناشران» وجود دارد که امیدوارم مسئولان و برگزارکنندگان این رویداد فرهنگی در برنامهریزیهای خود -در ادامه سال- به آن توجه داشته باشند.
وی با طرح این موضوع که نمایشگاه باید بهانهای برای «پذیرش قانون کپیرایت» و اجرایی شدن آن شود، گفت: من به این نکته در دورههای قبل هم اشاره کرده بودم، زیرا معتقدم که کپیرایت امر مهمی است که نباید به آن بیاعتنایی کرد و رعایت آن مزایای مختلفی برای حوزه پژوهش و صنعت نشر کشور به همراه خواهد داشت.
نویسنده کتاب «تیترنویسی در وب» ادامه داد: تکلیف صاحب اثر، چه به معنای تالیف یا ترجمه، در قانون کپیرایت مشخص میشود؛ اما اگر این قانون نباشد، تکلیف واقعی صاحب اثر مشخص نیست و امنیت معنوی و مادی اثر مولف از بین میرود.
رضائیان با بیان اینکه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را بهانهای کنیم تا به عنوان مطالبهای بهحق برای پذیرش قانون کپیرایت تبدیل شود، گفت: قانون کپیرایت به پژوهش «اصالت» و «عمق» میدهد و از تولید آثار کممحتوا، کپی و نامعتبر جلوگیری خواهد کرد.
برپایی نمایشگاههای تخصصی؛ یک ضرورت
رضائیان در ادامه با اشاره به اینکه نمایشگاه کتاب نباید مقطعی باشد، توضیح داد: در همه دنیا نمایشگاههای کتاب تخصصی در موضوعات مختلف برای مخاطبانشان به صورت گسترده برگزار میشود، تجربه نشان داده که وقتی استمرار وجود داشته باشد، مخاطب به سمت آن امر و رویداد تشویق خواهد شد؛ در موضوع نمایشگاه کتاب نیز استمرار برپایی آن در بازههای زمانی مختلف این موضوع را به مرور به «نهضت کتابخوانی» تبدیل خواهد کرد.
به گفته این استاد دانشگاه، نمایشگاه کتاب باید به یک رویداد تخصصی در موضوعات علوم مختلف منتهی شود تا عموم جامعه به سمت آن سوق پیدا کنند، برپایی نمایشگاههای تخصصی در علوم مختلف ضرورتی است که نباید از آن غافل شد.
وی همچنین افزود: در شهرهای مختلف دنیا وقتی نمایشگاه کتاب برگزار میشود؛ شهرداری و دولت هر کدام به سهم خود یارانهای برای «خریداران و ناشران» اختصاص میدهند، این کار با هدف تشویق مردم و فعالان حوزه نشر است که تجربهای موفق به شمار میآید و میتوان از آن الگوبرداری کرد.
لزوم هزینه بودجههای فرهنگی در حوزه کتاب
رضائیان در بخش دیگر صحبتهای خود به موضوع اهمیت توجه به فناوریهای نوین در حوزه کتاب اشاره کرد و گفت: تولید کتاب باید در حوزه وب، «کتاب صوتی و کتاب الکترونیک» توسعه پیدا کند، ما امروز در سال ۲۰۲۵ هستیم، سالی که در آن هوش مصنوعی و جهان رباتیک در همه عرصهها وارد شده است، به همین دلیل معتقدم که برگزاری همزمان «نمایشگاه مجازی» کتاب تهران و «نمایشگاه فیزیکی» میتواند به توسعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی منجر شود.
وی همچنین بر لزوم توجه به حمایت از فعالیتهای فرهنگی و هنری ازسوی دولت تاکید کرد و گفت: در دنیا بخشی از مالیات صرف «کتاب و تئاتر» میشود، زیرا درآمدزایی زیادی ندارند و گردش نقدینگی در آنها محدود است، بر این باورم که در ایران هم میتوان از جنس چنین اقداماتی از ناشران حمایت کرد و بودجههای فرهنگی در این حوزه هزینه شود.
وی در پایان از انتشار چاپ دوم کتاب «شیوهنامه روزنامهنگاری» به درخواست دانشجویان و اهالی رسانه خبر داد.
۵۷۵۷
خبرآنلاین