با این فناوری، بدن انسان به یک کارخانه تولید دارو تبدیل میشود
اکوایران: محققان به روش جدیدی برای درمان بیماریها پی بردهاند که طی آن سلولهای بدن میتوانند به تولید داروهای مورد نیاز برای درمان بپردازند.
به گزارش اکوایران، اِمآراِناِی (mRNA) مهندسیشده میتواند سلولها را به کارخانههای زیستی کوچکی تبدیل کند که از طریق آن داروهای لازم برای درمان موفقیتآمیز بیماری التهابی پوست و دو نوع سرطان ایجاد میشود. این فناوری میتواند راه را برای درمانهایی باز کند که طی آن بدن بیمار، داروهای لازم را تولید میکند.
به نوشته نیواطلس، اِمآراِناِی دارای دستورالعملهایی است که به سلول دستور میدهد به تولید یک پروتئین خاص اقدام کند. بسیاری mRNA را به خاطر ارتباطش با تولید واکسنهای کووید-19 میشناسند اما این فناوری کاربردهایی فراتر از ساخت واکسن دارد، از جمله درمانهای بر پایه ژن برای طیف گستردهای از بیماریها.
محققان مرکز پزشکی جنوب غربی دانشگاه تگزاس آمریکا از mRNA مهندسیشده استفاده کردهاند که میتواند به سلولها دستور دهد داروهای خود را تولید کنند. استفاده از این روش باعث شده بیماریهای پسوریازیس و سرطان در موشها با موفقیت درمان شود.
به گفته دنیل زیگوارت، استاد مهندسی زیستپزشکی و بیوشیمی در دانشگاه تگزاس ساوتوسترن و نویسنده مسئول این مطالعه، این فناوری ممکن است روزی به بیماران اجازه دهد تا به جای مراجعه مکرر به بیمارستان یا کلینیک سرپایی برای درمان، هر ماه یکبار در داروخانه یا حتی در خانه خود درمان شوند که این امر میتواند بهطور قابل توجهی کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.»
همزمان با پیشرفتهای اخیر در زمینه اِمآراِناِی، در حوزه ارسال دارو به وسیله ذرات نانو نیز پیشرفتهایی به دست آمده است. با این حال، عمده تحقیقات در زمینه تولید پروتئین توسط سلولها بوده است که میتواند بهطور مستقیم در سلولها استفاده شود یا اینکه بهطور غیرمستقیم مسیرهای سلولی را تحریک کند، مانند آنچه برای مهندسی ژنوم مورد نیاز است. در این تحقیق، پژوهشگران رویکرد متفاوتی داشتند و بر خارجسازی پروتئینهای مهم از سلولها تمرکز داشتند تا بتوانند اثرات درمانی را به سایر نقاط بدن برسانند.
درون سلولها، «پپتیدهای سیگنال» (signal peptides) به عنوان علائم راهنما عمل میکنند تا پروتئینهایی که با استفاده از دستورات ژنتیکی تولید شدهاند را به جایی از بدن که مورد نیاز هستند، برسانند.
با داشتن این موضوع در ذهن، محققان این فرضیه را مطرح کردند که یک سیگنال پپتید مهندسیشده درون mRNA قرار بگیرد و باعث تولید پروتئینهایی شود که معمولا محدود به فضای داخل سلولی هستند اما با استفاده از این روش، این پروتئینها به دستگاه گردش خون وارد میشوند.
زمانی که محققان برای درمان موشهای دچار پسوریازیس – یک بیماری خود ایمنی که باعث التهاب پوست میشود – با استفاده از mRNA مهندسیشده پرداختند، سلولهای موش به تولید داروی اتانرسپت اقدام کردند و در نتیجه آن، سطح پلاکهای پوستی بهطور قابل توجهی کاهش یافت.
بهطور مشابه، محققان به درمان سرطان روده بزرگ و ملانوم متاستاتیک در موشها اقدام کردند و در این فرآیند به وسیله mRNA مهندسیشده، سلولها را وادر کردند تا داروی ضد پروتئین PD-L1 تولید کنند که باعث شد سیستم ایمنی به شکل موثرتری به شناسایی و نابودی سلولهای سرطانی اقدام کند.
محققان اعلام کردهاند که داروهای تولید شده با استفاده از این فناوری میتواند سلامت و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماریهای التهابی، سرطانها، اختلالات لخته شدن خون، دیابت و اختلالات ژنتیکی مختلف را بهبود بخشد.
منبع اکو ایران