سلامت

از تغییر شغل تا مهاجرت؛ جا ماندن علوم آزمایشگاهی‌ها از نظام سلامت

از تغییر شغل تا مهاجرت؛ جا ماندن علوم آزمایشگاهی‌ها از نظام سلامت

از تغییر شغل تا مهاجرت؛ جا ماندن علوم آزمایشگاهی‌ها از نظام سلامت

سی‌ام فروردین روز ملی علوم آزمایشگاهی است.

رشته علوم آزمایشگاهی از شاخه‌های علوم پزشکی و در دسته رشته‌های پیراپزشکی یا پاراکلینیک است. مهمترین وظیفه این رشته تشخیص و پایش بیماری های مختلف است این وظیفه مهم بر عهده کارشناسان علوم آزمایشگاهی است که با جمعیتی حدود پنجاه هزار نفر اسکلت اصلی آزمایشگاه های طبی را تشکیل می دهند.

کارشناسان این رشته از انباشته شدن مطالبات و حل نشدن مشکلات حوزه کاری خود طی چندین سال گذشته به شدت گلایه مند هستند که این خود باعث تغیر رشته ، تغیر شغل و مهاجرت بخشی از کارشناسان علوم آزمایشگاهی شده است که آسیب آن در نهایت متوجه نظام سلامت کشور خواهد شد.

مهمترین مطالبات و مشکلات کارشناسان علوم آزمایشگاهی به شرح ذیل است:

۱-عضویت کارشناسان علوم آزمایشگاهی در سازمان نظام پزشکی: این مهم علی رغم وجود قوانین ،مقررات و مصوبات، آرای قطعی از دادگاه های تجدید نظر، عضویت دونفر از شاکیان علوم آزمایشگاهی در سازمان نظام پزشکی، تایید آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت و مصوبه کمیسیون بهداشت مجلس در تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴ تا این لحظه هنوز اجرایی نشده در حالیکه طبق مصوبه کمیسیون بهداشت مقرر گردید معاونت درمان وزارت بهداشت در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهد.

۲- تعرفه گذاری خدمات آزمایشگاهی برای کارشناسان علوم آزمایشگاهی: با عنایت به قوانین موجود در این خصوص و با توجه به اینکه تقریبا تمامی مراحل انجام آزمایشات توسط کارشناسان علوم آزمایشگاهی انجام میشود اما متاسفانه هیچ سهمی از تعرفه آزمایشات ندارند(بر خلاف گروه پرستاری که تعرفه دار هستند).

۳-عدم رتبه بندی و طبقه بندی مشاغل برای کارشناسان علوم آزمایشگاهی در بخش خصوصی: متاسفانه در بخش خصوصی قراردادی که با کارشناسان علوم آزمایشگاهی منعقد میشود بر اساس قانون کار میباشد که قراردادهای کارگری میباشد در حالیکه کاری که توسط کارشناسان انجام میشود کاری فنی و خطیر با مسئولیت زیاد می باشد که حل این مشکل نیازمند تعامل میان وزارت کار،سازمان تامین اجتماعی و وزارت بهداشت است.

۴-حضور رشته های متفرقه و فاقد صلاحیت و غیرمجاز در آزمایشگاه های طبی آنهم به جای کارشناسان علوم آزمایشگاهی: علی رغم مکاتبات متعدد آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت در خصوص منع به کارگیری رشته های غیرمرتبط و نیز بر خلاف تمام قوانین وزارت بهداشت افرادی با سایر مدارک(مانند برخی از رشته های علوم پایه) در آزمایشگاه های طبی فعالیت میکنند.

۵-عدم تعلق حق سختی کار به کارشناسان علوم آزمایشگاهی که به صورت روزانه در مواجهه با مواد اسیدی،قلیایی، عفونی و سرطان زا قرار میگیرند: با توجه به اینکه کار با این مواد زیان آور اجتناب ناپذیر است اما برخلاف گروه رادیولوژی که دارای حق اشعه میباشند، هیچ آیتمی در فیش حقوقی کارشناسان علوم آزمایشگاهی بابت کار با مواد زیان آور لحاظ نشده است.

۶-عدم حضور کارشناسان علوم آزمایشگاهی در تصمیم گیریهای کلانی که در حوزه آزمایشگاهی کشور اتخاذ میگردد: با عنایت به اینکه کارشناسان علوم آزمایشگاهی با  جمعیتی حدود پنجاه هزار نفر پرجمعیت ترین گروه آزمایشگاهی بالینی کشور میباشند اما متاسفانه در تصمیم گیریهای مهم و کلان در حوزه آزمایشگاهی کشور حضور ندارند.

۷-عدم ایجاد معاونت پیراپزشکی در ساختار وزارت بهداشت : علی رغم اینکه جمعیت کارشناسان پیراپزشکی کشور(علوم آزمایشگاهی،رادیولوژی و …) تعداد قابل توجهی میباشد اما هیچ معاونت اختصاصی در ساختار وزارت بهداشت جهت رسیدگی به مسائل مرتبط با این رشته ها وجود ندارد این در حالیست که معاونت پرستاری در ساختار وزارت بهداشت از سالها پیش تعریف شده که صرفا اختصاص به گروه پرستاری دارد.

*کارشناس علوم آزمایشگاهی

۲۳۳۲۳۳

منبع خبر آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا